EPC logo
    EPCgebouwen.be
Energieprestatiecertificaat en energieadvies gebouwen

   

Home

Over ons

EPC - EAP

Tarieven

Voordelen

Vragen

Contact

Energieprestatiecertificaat of EPC

Vanaf 1 november 2008 is het EPC verplicht bij woningen, appartementen, ... die te koop worden aangeboden. Voor verhuur zal de verplichting vanaf januari 2009 in voege treden.

Het energieprestatiecertificaat legt geen eisen op aan het gebouw, maar informeert de potentiële kopers of huurders over de energetische kwaliteit van het gebouw door aan het gebouw een energetische score (kengetal) toe te kennen. De score die de energetische kwaliteit van het gebouw weergeeft, wordt berekend op basis van de eigenschappen van het gebouw, zoals de gebruikte materialen en de isolatiewaarden van muren en dak, ramen en deuren, en de installaties voor verwarming en warm water. Bij de berekening worden enkel de gebouweigenschappen en geen verbruikersgedrag in rekening gebracht.

EPC Klik op het icoontje voor een groot vb.
vb EPC in pdf

Door de energieprestatiecertificaten te vergelijken kan men het (berekend) energieverbruik van verschillende gebouwen met elkaar vergelijken.

Naast een score die de energetische kwaliteit van het gebouw weergeeft, bevat het energieprestatiecertificaat ook een reeks energiebesparende aanbevelingen. Deze aanbevelingen geven nuttige informatie over hoe energie kan bespaard worden op een kosteneffectieve manier.

Potentiële kopers of huurders krijgen met het EPC enerzijds een idee van de energiezuinigheid van de woning en anderzijds een aantal vrijblijvende adviezen om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren. Verkopers en verhuurders kunnen met het EPC de energiezuinige kenmerken van hun woning in de verf zetten.

Zuinig omspringen met energie spaart het milieu én bespaart op onze energiefactuur. Onder meer door een goede isolatie, een energiezuinige verwarmingsinstallatie en het vervangen van enkel glas van ramen door isolerende beglazing kunnen in Vlaamse woningen vaak nog aanzienlijke energiebesparingen gerealiseerd worden. Bepaalde energiezuinige investeringen komen bovendien in aanmerking voor een subsidie of een premie.

Energieaudit, energieadviesprocedure of EAP

In een woning kan vaak op een eenvoudige manier veel energie bespaard worden. In de eerste plaats moet worden uitgezocht waar de grote energievreters zich bevinden. Zodra die bekend zijn, kan worden gezocht naar maatregelen en oplossingen om het energieverbruik terug te schroeven. Een energieaudit geeft antwoord op de vragen waar, hoeveel en op welke manier energie in uw woning kan worden bespaard. In een energieaudit kan een onderzoek gebeuren naar het verwarmingssysteem, de isolatie van de woning, het gebruik van zonne-energie,…. Kortom, de volledige energiehuishouding van de woning wordt doorgelicht. Voor het uitvoeren van een energieaudit wordt gebruik gemaakt van een softwarepakket (de EnergieAdviesProceduresoftware, kortweg EAP).

energieaudit

Bent u van plan uw woning te renoveren dan is dit het aangewezen moment om een energieaudit te laten uitvoeren. De concrete tips kunnen u op termijn duizenden euro's besparen.

Voor het uitvoeren van deze studie is een fiscale maatregel van toepassing: 40% van het factuurbedrag kan via de belastingaangifte terugverdiend worden.

bron: VEA -Vlaams Energie Agentschap - www.energiesparen.be

 

energiedeskundige

logo

U wilt een EPC
of advies?

Mail
EPC@EPCgebouwen.be
telefoon
gsm 0474 531822
tel. 055 497942

     

© EPCgebouwen.be by DESTACON